Învață online
oricând, de oriunde,
pentru o carieră de
succes în HR!

Munca la domiciliu versus Telemunca

Adaptarea la un nou normal

În contextul pandemiei cu virusul COVID-19, întreaga lume a părut că se oprește pentru o perioadă nedeterminată.

Soluția salvatoare a fost dată tocmai de legislația în vigoare, care permite salariaților atât munca la domiciliu, cât și telemunca – noțiune relativ nouă în legislația românească, introdusă prin Legea 81/2018.

Necesitatea adaptării la noua normalitate a impus o serie de modificări ce au trebuit efectuate asupra contractelor de muncă, pe de-o parte, precum și necesitatea identificării soluției optime pentru companie. 

Aici s-a născut o întrebare ce a stat pe buzele tuturor: ce alegem, munca la domiciliu sau telemunca?

În multe cazuri, am sesizat o anumită confuzie ce s-a creat în rândul specialiștilor, și ne-am gândit că un tabel comparativ, care să pună alături ambele tipuri de contracte, ar ajuta pentru o mai ușoară înțelegere și diferențiere. 

Dar, întâi de toate, să vedem cum sunt definite cele două tipuri de raporturi de muncă.

  • Munca la domiciliu, este privită în principiu ca munca ce se desfășoară doar de la domiciliul declarat al angajatului, așa cum prevede art. 108 alin (1) din Codul Muncii „Sunt consideraţi salariaţi cu muncă la domiciliu acei salariaţi care îndeplinesc, la domiciliul lor, atribuţiile specifice funcţiei pe care o deţin”
  • Prin comparație, telemunca, așa cum a fost definită în Art. 2 alin (a)  din Legea nr 81 / 2018 este „forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informației și comunicațiilor; 

Iată că, deși asemănătoare, cele două tipuri de muncă sunt diferite în esență și necesită a fi lămurite. 

Pentru o mai buna înțelegere și diferențiere între cele două, urmărește tabelul comparativ de mai jos, care sintetizează elementele importante. 

Desigur, pentru aprofundarea informațiilor legate de Contractul de muncă în ansamblul lui, îți recomand Cursul aprofundat Contractul individual de muncă.

Cursul aprofundat C.I.M. tratează teoretic și practic 90% dintre situațiile care pot apărea în privința felului muncii, duratei muncii, duratei contractului de muncă, locului muncii, timpului de muncă și de repaus, concediului de odihnă, precum și în privința altor obligații și drepturi ale părților.

Tabel comparativ : Munca la Domiciliu sau Telemunca

Daca ți-a placut distribuie!


DESPRE AUTOR

Misiunea mea este să te ajut să dobândești un set valoros de informații, care să îți ofere oportunitatea unui urcuș profesional ușor și mult mai rapid.Experiența profesională, dar și o amplă activitate de cercetare a legislației, a lucrărilor de specialitate, a deciziilor curților de apel din România și, nu în ultimul rând, a deciziilor Curții de Justiție a UE, m-au făcut să realizez necesitatea existenței unei platforme dedicate specialiștilor în Resurse Umane.

Andreea Pop

Articole asemanatoare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>