Învață online
oricând, de oriunde,
pentru o carieră de
succes în HR!

Cum înregistrăm în Revisal munca în sistem hibrid?

Starea de alertă a luat sfârșit. Mulți salariați se vor întoarce la birou.

Marea majoritate însă va continua să lucreze și de acasă sau din alte locuri neorganizate de către angajator, cel puțin 1 zi / săptămână, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.

Și astfel ajungem în fața unei munci în sistem hibrid.

Se impune oare, în acest caz, vreo modificare în Revisal?

curs aprofundat contractul individual de munca

În primul rând, amintesc că pe durata stării de alertă, angajatorii au fost obligați să dispună  munca la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Astfel că, angajatorii care au încheiat decizii (sau chiar și acte adiționale ) prin care au stabilit desfășurarea activității în regim de telemuncă a salariaților lor pe durata stării de alertă, ar fi trebuit să modifice în Revisal tipul contractului de muncă (din contract individual de muncă cu clauză de telemuncă în contract individual de muncă) al salariaților, începând cu data de 9 martie, data încetării stării de alertă.  Doar că în lipsa unei hotărâri care să anunțe încetarea stării de alertă, angajatorii nu au putut face aceasta modificare în Revisal înainte de data de 9  martie, astfel încât să fie respectat termenul de transmitere în Revisal a modificării CIM.

Acești angajatori, daca vor ca salariații să continue să lucreze în regim de telemuncă (100%) sau în sistem hibrid (atât în regim de telemuncă cât și de la sediul / punctul de lucru al angajatorului), vor trebui să încheie noi acte adiționale (nu decizii) prin care să stabilească de comun acord detaliile muncii în regim de telemuncă, pentru perioada următoare.

Iar în cazul în care salariații nu vor mai presta activitate în regim de telemuncă și au fost / vor fi chemați la birou, atunci să se înregistreze modificarea tipului de contract de la data la care au fost chemați înapoi la birou. Bineînțeles, aceste documente / modificări în Revisal trebuie făcute cât mai repede cu putință.

Pe de altă parte, angajatorii care au agreat de comun acord cu salariații munca în regim de telemuncă fără a menționa în actul adițional că acest lucru se întâmplă doar pe durata stării de alertă, pot continua în baza aceluiași act adițional sau pot încheia un altul daca condițiile s-au schimbat sau se vor schimba.

 

Așa cum am scris și în acest articol, telemunca presupune fie desfășurarea integrală a activității salariaților în locuri de muncă neorganizate de angajator folosind tehnologia informației și comunicațiilor fie desfășurarea în sistem hibrid a activității, adică salariatul prestează activitatea atât din locuri de muncă neorganizate de către angajator cât și din locuri organizate de către angajator (sediu / punct de lucru).

Altfel spus, și salariații care vor continua să lucreze (în regim de telemuncă) doar una, doua, trei zile / săptămână dintr-un loc de muncă neorganizat de angajator folosind tehnologia informației și comunicațiilor, sunt considerați tot telesalariați.

Salariații care prestează munca la domiciliu, în baza unui contract de muncă la domiciliu, nu pot alege / negocia un sistem hibrid de muncă.

Ce și cum înregistrăm în Revisal?

  1. Dacă în actul adițional / decizie s-a stipulat faptul că salariații vor presta munca în regim de telemuncă doar pe durata stării de alertă, în Revisal ar trebui modificat tipul contractului de muncă din contract individual de muncă cu clauză de telemuncă în contract individual de muncă, cât mai curând.

În mod normal, ar fi trebuit cu data de 9 martie 2022, dar cum nu a fost posibil consider că această modificare trebuie făcută înainte de chemarea salariaților la birou. Nu consider o soluție modificarea retroactiva a tipului de contract începând cu data de 9 martie, atât timp cât salariații au continuat să lucreze în regim de telemuncă și după 9 martie. Ideal ar fi ca perioada cuprinsă între data de 9 martie și data revenirii salariaților la birou să fie acoperită de un nou act adițional.

2.Dacă munca în regim de telemuncă nu a fost condiționată de starea de alertă și salariații continuă să lucreze în regim de telemuncă și după încetarea acesteia, chiar dacă vor lucra 2 zile / săptămână în loc de 5 zile cum poate au lucrat până acum, nu se va face nicio modificare în Revisal (dacă deja sunt înregistrați cu contract individual de muncă cu clauză de telemuncă), ci doar se va încheia un nou act adițional cu noile condiții, dacă este cazul bineînțeles.

  1. În ceea ce privește noile contracte de muncă, atât timp cât salariații vor lucra în sistem hibrid, vor fi încadrați cu contract de muncă cu clauză de telemuncă.

În concluzie, salariații care prestează activitatea atât din locuri de muncă neorganizate de angajator, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, cât și din locuri de muncă organizate de angajator (ca de exemplu sediul sau punctul de lucru al angajatorului), sunt considerați telesalariați și vor figura în Revisal cu contract individual de muncă cu clauză de telemuncă.

Daca ți-a placut distribuie!


DESPRE AUTOR

Misiunea mea este să te ajut să dobândești un set valoros de informații, care să îți ofere oportunitatea unui urcuș profesional ușor și mult mai rapid.Experiența profesională, dar și o amplă activitate de cercetare a legislației, a lucrărilor de specialitate, a deciziilor curților de apel din România și, nu în ultimul rând, a deciziilor Curții de Justiție a UE, m-au făcut să realizez necesitatea existenței unei platforme dedicate specialiștilor în Resurse Umane.

Andreea Pop

Articole asemanatoare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>