Învață online
oricând, de oriunde,
pentru o carieră de
succes în HR!

Preavizul în cazul demisiei: dreptul salariatului sau al angajatorului?

În cazul demisiei, salariatul este obligat să respecte un preaviz, atât timp cât durata acestuia a fost stipulată în contractul individual de muncă.

Preavizul presupune că salariatul își notifică angajatorul din timp cu privirea la încetarea contractului său de muncă. Durata preavizului este de maximum 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție și de maximum 45 de zile lucrătoare  pentru salariații cu funcții de conducere.

Astfel, preavizul în aceasta situație este dreptul angajatorului, drept la care angajatorul poate renunța total sau parțial potrivit art. 81 alin. 7 din Codul Muncii.

Salariatul, în schimb, este obligat să-și respecte preavizul. Nerespectarea acestuia poate avea ca și consecință cercetarea disciplinară și concedierea disciplinară a salariatului.

Daca ți-a placut distribuie!


DESPRE AUTOR

Misiunea mea este să te ajut să dobândești un set valoros de informații, care să îți ofere oportunitatea unui urcuș profesional ușor și mult mai rapid.Experiența profesională, dar și o amplă activitate de cercetare a legislației, a lucrărilor de specialitate, a deciziilor curților de apel din România și, nu în ultimul rând, a deciziilor Curții de Justiție a UE, m-au făcut să realizez necesitatea existenței unei platforme dedicate specialiștilor în Resurse Umane.

Andreea Pop

Articole asemanatoare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>