Învață online
oricând, de oriunde,
pentru o carieră de
succes în HR!

Schimbarea Locului de Muncă pentru Cetățenii Străini din România 

În contextul unei piețe a muncii dinamice și în continuă schimbare, cetățenii străini care lucrează în România se pot găsi în situația de a dori sau a avea nevoie să schimbe locul de muncă. Acest proces, fie că este vorba de o schimbare în cadrul aceluiași angajator sau de trecerea la un nou angajator, implică respectarea anumitor proceduri și regulamente stabilite de legislația română.

Schimbarea Locului de Muncă la Același Angajator

Pentru cetățenii străini non-UE angajați în România, schimbarea locului de muncă (adică schimbarea funcției in cadrul aceleiași companii) la același angajator este prevăzută de art. 17 din OG nr. 25/2014, modificat prin OUG nr.143/2022.  

Astfel, străinul încadrat în muncă în baza avizului de angajare, cu excepția celui pentru lucrători sezonieri, poate ocupa un nou loc de muncă, la același angajator oricând pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE, în baza unui nou aviz de angajare obținut de respectivul angajator. Noul aviz de angajare se eliberează aceluiași angajator fără îndeplinirea condițiilor generale prevăzute la art. 4 alin. (2) lit. b), e) şi f) şi, după caz, fără îndeplinirea condițiilor speciale prevăzute la art. 7 alin. (2) lit. a) sau la art. 9 alin. (2) lit. a) din OG nr. 25 / 2014.

 Prin urmare, în vederea obținerii noului aviz, angajatorul va trebui să prezinte Inspectoratului General pentru Imigrări numai următoarele documente :

cerere

imputernicire

fisa postului

oferta

declaratia strainului

CV + poze

cazierul strainului eliberat de autoritatile din Romania

cazierul angajatorului

Angajatorul este astfel scutit de îndeplinirea obligațiilor privind obținerea certificatului de atestare fiscala, declararea locurilor de munca vacante, publicarea unui anunț in ziar, obținerea adeverinței de la AJOFM, întocmirea procesului verbal de selecție.

Trecerea la un Nou Angajator

Situația se complică atunci când cetățeanul străin dorește să schimbe angajatorul, procedura implicând obținerea acordului scris de la angajatorul anterior, dacă schimbarea se face în primul an de muncă. Acordul nu este necesar în cazul în care încetarea contractului individual de muncă a intervenit din inițiativa angajatorului anterior sau ca urmare a acordului pârților ori prin demisia străinului dacă angajatorul nu îşi îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, în condițiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Schimbarea angajatorului se poate face tot in baza unui nou aviz de muncă obținut de către noul angajator, procedura presupunând aceeași pași ca și în cazul unui străin pentru care se obține prima data avizul de angajare. Singura diferență ar fi aceea că taxa este de 25 eur in loc de 100 de eur.

Schimbarea locului de muncă pentru cetățenii străini în România, necesită aceeași atenție precum și respectarea strictă a legislației în vigoare. Cu o pregătire adecvată și respectând procedurile stabilite, tranziția către un nou loc de muncă poate fi realizată cu succes, deschizând noi oportunități profesionale pentru lucrătorii străini în România.

Daca ți-a placut distribuie!


DESPRE AUTOR

Misiunea mea este să te ajut să dobândești un set valoros de informații, care să îți ofere oportunitatea unui urcuș profesional ușor și mult mai rapid.Experiența profesională, dar și o amplă activitate de cercetare a legislației, a lucrărilor de specialitate, a deciziilor curților de apel din România și, nu în ultimul rând, a deciziilor Curții de Justiție a UE, m-au făcut să realizez necesitatea existenței unei platforme dedicate specialiștilor în Resurse Umane.

Andreea Pop

Articole asemanatoare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>