Învață online
oricând, de oriunde,
pentru o carieră de
succes în HR!

💼 Ca profesioniști HR, probabil v-ați întrebat măcar o dată:
“🤔 Pot încheia un contract de muncă cu o persoană care lucrează și în altă parte?” sau
“❓ Ce fac dacă viitorul angajat are deja alte contracte?”

🔍 Hai să clarificăm împreună!

📜 Ce spune legea?
⚖️ Potrivit art. 35 din Codul Muncii, salariatul are dreptul să lucreze la angajatori diferiți – sau chiar la același angajator – prin contracte individuale de muncă, atâta timp cât programele de lucru nu se suprapun.

Practic, salariatul poate avea câte contracte dorește:
📆 pe durată determinată sau nedeterminată,
⏰ cu normă întreagă sau fracțiune de normă ,
🏠💻 muncă la domiciliu, telemuncă sau la sediu.

Și partea interesantă pentru noi, HR-iștii, este că nu putem cere, în numele angajatorului, detalii despre numărul total de contracte sau timpul cumulat de muncă al salariatului. Singurele informații relevante pe care chiar trebuie, să le cerem sunt cele legate de funcția de bază și eventualele suprapuneri în program.

🎯 Salariatul este, practic, stăpânul propriului său program!

Desigur, există și excepții:
⏳👶 Minorii (15-18 ani) au limite stricte de timp de lucru pe zi și pe săptămână, iar orele se însumează între toate contractele,
🚀🇪🇺 În proiectele finanțate din fonduri europene se impun limite clare (de exemplu, maxim 12 ore/zi și 60 ore/săptămână).
⚖️⏰ Pentru contractele încheiate la același angajator, lucrurile sunt diferite, deoarece angajatorul cunoaște programul total și trebuie să asigure repausul zilnic și săptămânal conform legii. 😴

📢 Atenție la contribuții și beneficii ……..și alte riscuri:
• Concediul de odihnă și contribuțiile sociale se calculează pentru fiecare contract în parte. 🏖️
• Tichetele de masă se acordă doar pentru funcția de bază. 🍽️

💡  Clauza de fidelitate este o clauză care merită să fie introdusă în contractele de muncă, mai ales când salariații au mai multe contracte de muncă! Ea asigură loialitatea și stabilitatea relației dintre angajat și angajator. Dar detaliile și modul de implementare merită o discuție separată – rămâi pe fază pentru o postare dedicată acestui subiect!

🎓  Dacă vrei să aprofundezi toate aceste aspecte și să descoperi toate regulile privind încheierea contractelor individuale de muncă, te invit să descoperi Cursul „Contractul Individual de Muncă – Curs aprofundat”.

Vei găsi explicații clare, exemple practice și informații esențiale pentru a deveni un HR de top! 🚀 🎓

👉 Înscrie-te acum!

https://cursuri-hr.com/cursuri/contractul-individual-de-munca-curs-aprofundat/

Daca ți-a placut distribuie!


DESPRE AUTOR

Misiunea mea este să te ajut să dobândești un set valoros de informații, care să îți ofere oportunitatea unui urcuș profesional ușor și mult mai rapid.Experiența profesională, dar și o amplă activitate de cercetare a legislației, a lucrărilor de specialitate, a deciziilor curților de apel din România și, nu în ultimul rând, a deciziilor Curții de Justiție a UE, m-au făcut să realizez necesitatea existenței unei platforme dedicate specialiștilor în Resurse Umane.

Andreea Pop

Articole asemanatoare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>