Contractul individual de muncă (CIM) este baza relației de muncă între angajator și salariat, reglementând drepturile și obligațiile acestora. Însă, interpretarea corectă a clauzelor din CIM nu este întotdeauna un proces simplu, din cauza complexității și diversității situațiilor din practică. În acest sens, jurisprudența europeană joacă un rol esențial în clarificarea unor aspecte care nu sunt întotdeauna evidente.
Să luăm exemplul unui agent de vânzări care, pe de-o parte, are o clauză de mobilitate în contractul său de muncă, iar pe de altă parte, pe lângă salariul de bază, beneficiază și de comisioane în funcție de vânzări.
Cum ne ajută jurisprudența europeană să înțelegem corect aceste clauze?
1. Timpul de deplasare este considerat timp de muncă?
Acest aspect, referitor la munca mobilă, este abordat în hotărârea CJUE C-266/14 (Cauza Tyco), care a stabilit că timpul de deplasare de la domiciliu la primul client și de la ultimul client înapoi la domiciliu trebuie considerat timp de muncă. Astfel, chiar dacă angajatul nu prestează efectiv muncă în acele momente, timpul petrecut în deplasare se include în programul de lucru și în calculul orelor lucrate zilnic. Acest aspect are un impact semnificativ asupra modului în care se calculează timpul de muncă si este stabilit programul de lucru.
2. Cum se reflectă comisioanele în indemnizația de concediu de odihnă?
Atunci când vine vorba despre concediul de odihnă, o întrebare importantă este dacă agentul de vânzări care primește, pe lângă salariul de bază, și comisioane din vânzări are dreptul ca acestea să fie incluse în calculul indemnizației de concediu. Conform Codului Muncii, indemnizația de concediu se calculează pe baza salariului de bază și a sporurilor permanente. Cu toate acestea, hotărârea CJUE C-539/12 (Z. J. R. Lock împotriva British Gas Trading Limited) subliniază un aspect important: atunci când salariul unui lucrător include comisioane din vânzări, aceste comisioane trebuie luate în considerare la calcularea indemnizației de concediu. Curtea a stabilit că nu este corect ca lucrătorii să primească doar salariul de bază pentru concediul de odihnă, deoarece acest lucru ar descuraja salariatul să își ia concediul anual plătit, afectând astfel echilibrul dintre viața profesională și personală.
3. Informarea corectă a angajatorului
În cazul unui agent de vânzări, aceste aspecte trebuie clarificate încă din etapa întocmirii contractului individual de muncă. De aceea, este esențial ca persoana care întocmește CIM-ul să informeze angajatorul despre toate implicațiile legale, inclusiv despre drepturile salariatului privind timpul de muncă și concediul de odihnă, astfel încât să se evite orice confuzie sau nerespectare a drepturilor angajatului.
Așadar, jurisprudența europeană joacă un rol esențial în clarificarea aplicării corecte a legislației muncii. Cunoașterea acestei jurisprudențe ajută oamenii din HR si angajatorii, să înțeleagă în profunzime prevederile legale și să aplice corect reglementările din Codul Muncii.
De aceea, în cadrul cursului „Contractul Individual de Muncă. Curs Aprofundat”, am explicat clauzele contractului de muncă atât din perspectiva prevederilor legislative naționale, cât și prin prisma jurisprudenței europene.
Exemplele de aplicare practică întăresc teoria prezentată in cursul CIM, astfel încât toți cursanții să înțeleagă în profunzime informațiile explicate, precum :
Încheierea și semnarea CIM, inclusiv condițiile necesare pentru angajare, cum ar fi verificarea prealabilă a cunoștințelor, cerințele legate de vârstă, starea de sănătate și naționalitate.
Durata CIM, cu accent pe contractele de muncă pe durată determinată (acest capitol este prezentat atât în format text, cât și prin materiale video).
Locul de muncă (muncă la domiciliu, telemunca, locul de muncă mobil și clauza de mobilitate asociată),
Felul muncii (stabilirea funcțiilor conform COR, profesiile reglementate și standardele profesionale, fișa postului),
Condițiile de muncă (inclusiv situațiile în care este necesar decontul pentru ochelari),
Timpul de muncă (explicarea noțiunilor de timp de muncă, repausul săptămânal, munca de noapte, munca suplimentară, repartizarea timpului de muncă, evidența orelor de muncă),
Concediul de odihnă (se poate pierde dreptul la CO?; este obligat salariatul să-și ia concediu de odihnă anual?; la încetarea contractului, angajatorul datorează plata tuturor zilelor de CO sau doar din ultimii 3 ani?; în cazul decesului salariatului, angajatorul mai datorează plata CO?),
Preavizul și perioada de probă,
Drepturile și obligațiile părților implicate în cadrul unui contract individual de muncă.
Cursul „Contractul Individual de Muncă. Curs aprofundat” include :
42 de lecții text detaliate,
Acces 3 luni – îl parcurgi în ritmul tău, fără presiune
Garanție 14 zile – dacă nu-ți place, îți returnez banii, fără întrebări!
Prețul cursului este de 165 lei.
Până pe 8 martie, dacă investești în tine minim 300 de lei, beneficiezi de o reducere de 25%!
Folosește cuponul Martie_25% la finalizarea comenzii și economisește acum!